Min lavkarbomat

- ønsk andre det gode du ønsker deg selv

Lavkarbo på 3 minutter

Det finnes flere forskjellige kostholdsfilosofier som innebærer lavkarbo. F.eks Fedon, Atkins og ketolyse for å nevne noen. Noe er mer moderat enn annet, men en fellesnevner er at man skal tilføye kroppen mindre/lite karbohydrater. Ketolyse er den strengeste, der kroppen ikke skal få innskudd av mer enn 20 gram karbohydrater pr.dag. Til sammenligning ligger en gjennomsnittsnormann på skremmende ca.300 karbohydrater pr.dag.

LCHF er en betegnelse som er i vinden nå, som står for Low Carb High Fat (lite karbohydrater, mye fett). Det er i hovedsak den filosofier jeg har og følger når jeg spiser lavkarbo. Derfor er oppskriftene som finnes her inne basert på det. Her er en introduksjon på LCHF som er verdt å lese!

Spis når du er sulten og spis deg mett.

Slutt å bry deg om kalorier. Det er antall karbohydrater du må sjekke! Under 5% er OK. Finnes det ingen varedeklarasjon - unngå produktet.

Du kan spise!

Egg i alle former, kokte, stekte, eggerøre, omelett, så mange du vil - hver dag.
Fisk og skalldyr, all slags fisk. Gjerne fet fisk som makrell og sild. Ikke paner fisken!
Kjøtt, lam, vilt, svin, storfe,bacon, kjøttdeig, medister. Ikke skjær bort det viktige fettet.
Fugl, kylling, kalkun, and, vilt, grillet, stekt i panne, gryte og stekovn. Behold skinnet.
Innmat, lever, nyrer osv.
Sauser, dressinger, majones, olivenolje, kokosolje. Ikke fettfritt/redusert. Bernaisesaus, Hollandaise, led å forpakningen eller lag selv. Det er lett å lage saus!
Grønnsaker, som vokser over jorda. Kål av alle slag, asparges, brokkoli, squash, aubergine, oliven, spinat, sopp, agurk, alle slags grønne salater.
Avocado og kokosfett er godt og tillatt.
Med litt mer karbohydrat: Løk, paprika og tomat.
Meieriprodukter, ekte meierismør og setersmør, all slags ost, Philadelphia, Feta, Mozzarella, Cottage cheese. Ikke geitost og ikke magre oster. Fløte, creme fraice, H-melk, fløte, sukkerfri yoghurt. Velg alltid de feteste typene.

Unn deg til fest!
Når og om det er fest bestemmer du selv, men vektnedgangen kan kanskje stoppe opp.
Mørk sjokolade: minst 70% kakaoinnhold
Alkohol: tørr vin rød/hvit, whisky, cognac, drinker med sukkerfritt blandevann.
Nøtter: valnøtter, paranøtter, mandel, macedemia
Snacks: bacongull (knust fungerer også fint som panering) og sukkerfri sjokolade/godteri.

Unngå!

I disse produktene er det mye karbohydrater, så kutt ned etter dine forutsetninger og ønskemål. Ønsker du å bedre din helse bør du være forsiktig med disse varene. Hvis du i tillegg ønsker å gå ned i vekt, må du unngå det meste.

Sukker, strøsukker, sukkerbiter, honning, sirup, syltetøy, godterier, sukkerholdig brus, kaker og kjeks. Ikke glem alt sukkeret som er "gjemt" og som finnes overalt. Sjekk varedeklarasjonen!
Poteter, rotgrønnsaker, pasta, brød og frokostblandinger; er også sukker, bare i en annen form, også grove- og fullkornsvarianter. Potetgull og pommes frites.
Ris, mais, couscous, bulgur; er også sukker.
Margarin! Kunstig fett - som er et kjemisk produkt, og inneholder transfett. Bruk ekte meierismør istedet.
Pølser og blandingsprodukter som inneholder stivelse, potetmel og sukker. Les innholdsfortegnelser - det finnes gode produkter på markedet.
Omega 6-rike matoljer som maisolje, jordnøttolje, soyaolje og solsikkeolje.
Øl, som er flytende brød!
Frukt, inneholder bare sukker og vann. Tørket frukt er derimot konsentrert sukker. Bær er bedre - bringebær har minst karbohydrater.

Obs: hvis du har diabetes og behandles med insulin eller andre tabletter enn metformin, så gir mindre karbohydrater i kosten mindre behov for medisiner. Med uforandrede doser risikerer du at blodsukkeret blir for lavt. Konferer med din lege før du begynner med denne kosten.